บุคลากร

 

ศ.ดร.อภิชาติ วรรณวิจิตร 
(Prof.Dr.Apichart Vanavichit)
ที่ปรึกษาผู้อำนวยการศูนย์วิทยาศาสตร์ข้าว

 

 

 

E-mail 

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Phone

  • +66(0)34355-193 

 

Address 

  • Rice Science Center(RSC), Rice Gene Discovery Unit (RGDU), Kasetsart University, Kamphaengsaen, 
    No1 Moo6. Kamphaengsaen, Nakhonpathom 73140, Thailand
  • ศูนย์วิทยาศาสตร์ข้าว, ห้องปฏิบัติการค้นหาและใช้ประโยชน์ยีนข้าว มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน
    เลขที่ 1 หมู่ 6 ต.กำแพงแสน อ.กำแพงแสน จ.นครปฐม 73140

 

 

 

 

 

Education

  • B.Sc. in Agriculture (1978)        Kasetsart University,

  • M.Sc. in Plant breeding (1981)  Kasetsart University,

  •  PhD. in Crop Science (1989),    Oregon State University

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Vanavichit, A. and Yoshihashi, T. 2010. Molecular Aspects of Fragrance  and Aroma in Rice. Advances in Botanical Research. 56: 50-73.
  • Arikit, S., Yoshihashi T.,  Wanchana, S.,  Tran T. , Uyen, Nguyen T. T. Huong, Wongpornchai, S., and Vanavichit, A. 2010. Deficiency in the amino aldehyde dehydrogenase encoded by GmAMADH2, the homologue of rice Os2AP, enhances 2-acetyl-1-pyrroline biosynthesis in soybeans (Glycine max L.). Plant Biotechnology Journal. 9: 75–87.
  • Siangliw M., Toojinda T., Tragoonrung, S. and Vanavichit A. 2003. Thai Jasmine Rice
  • Carrying QTLch9 is Submergence Tolerance. Annals of Botany. 91: 255-261.
  • Kamolsukyunyong, W., Sukhaket, W., Ruanjaichon, V., Toojinda, T and Vanavichit, A. 2013. Single-feature polymorphism mapping of isogenic rice lines identifies the influence of terpene synthase on brown planthopper feeding preferences. Rice. 6:18.
  • Thongjuea S., Ruanjaichon V., Bruskiewich R., Vanavichit A. 2009. RiceGeneThresher: A   web-based application for mining genes underlying QTL in rice genome. Nucleic Acids Research.   (37): 996-1000
  • Leardkamolkarn V, Thongthep W, Suttiarporn P, Kongkachuichai R, Wongpornchai S, Vanavichit A. 2011. Chemopreventive properties of the bran extracted from a newly-developed Thai rice: The Riceberry. Food Chem. 125 (3): 978-985. Impact factor 3.334

 

Patent

The aromatic compound 2-acetyl-1-pyrroline-is the major potent flavor component of all aromatic rice. This present invention provides transgenic rice plants in which 2-acetyl-1-pyrroline is synthesize

Title: Transgenic rice plants with reduced expression of Os2AP and elevated levels of 2-acetyl-1-pyrroline

Inventor:Vanavichit; Apichart , Tragoonrung; Somvong (Pathumthani, TH), Toojinda;   Theerayut , Wanchana; Samart , Kamolsukyunyong; Wintai Co-Assignee:  National Science & Technology Development Agency and Kasetsart University

 

Award

  • 2019 Innovation Award 60 year NRCT (National Research Council Thailand(NRCT) )
  • 2016 The Platinum award for topping the socio-economic impact in Thailand.( Kasetsart University)
  • 2012 National Outstanding Individual Award Science and Technology Division. (National Identity Board, Office of the Prime Minister)
  • 2010 Outstanding Technologists Award
  • 2010 (Foundation for the Promotion of Science and Technology under the Patronage of H.M. the King)
  • 2008 Awards honor outstanding individuals for research commercial agriculture (Agricultural Research Development Agency (ARDA))
  • 2006 National Distinct Researcher Award (Agriculture and Bioscience)
  • 2006 (National Research Council Thailand(NRCT))
  • 2004 3rd Prize award for Pinkaset Rice Development (2nd World Rice Competition)
  • 2003 Outstanding Researcher of Kasetsart University On the 25th anniversary of R & D (Kasetsart University)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

เว็บไซต์ของเรามีการใช้คุกกี้ เพื่อให้ท่านได้รับการใช้งานเว็บไซต์ที่ดี แสดงผลได้ถูกต้อง หากคุณใช้งานเว็ปไซต์ของเราต่อถือว่าคุณยินยอมให้มีการใช้งานคุกกี้


© RICE SCIENCE CENTER, KASETSART UNIVESITY KAMPHAENG SAEN CAMPUS

เลขที่ 1 หมู่ที่ 6 ตำบล กำแพงแสน อำเภอ กำแพงแสน จังหวัด นครปฐม 73140 ประเทศไทย
ติดต่อแอดมิน anut.su@ku.th


  (+66) 086 479 5603


Free Joomla! templates by AgeThemes